Flunssayskä lähtee yskimällä, ei yskänlääkkeellä

Nykytietämyksen mukaan yleisesti käytetyistä yskänlääkkeistä on enemmän haittaa, kuin hyötyä tavallisen flunssayskän hoidossa. Lääkkeiden mahdolliset haitat, sivuvaikutukset ja yhteisvaikutukset muun lääkityksen kanssa ylittävät niistä saatavat hyödyt. Tosin yskiminen saattaa kuitenkin vähentyä, jos potilas uskoo saavansa tehokasta yskänlääkettä. Todellisuudessa esimerkiksi hunaja, eukalyptusöljy tai mikä tahansa nielua tai kurkunpäätä kosteuttava neste saattaa helpottaa erityisesti ylähengitystieinfektioihin liittyvää yskää. Yskä sinänsä katsotaan aikuisella pitkittyneeksi, jos se on kestänyt yhtäjaksoisesti yli 8 viikkoa. Tällöin kannattaa varata aika lääkärin arvioon. Jos yskään liittyy hengenahdistusta tai voimakkaita yleisoireita, kannattaa hoitavaan tahoon olla yhteydessä toki jo aiemmin.

Yleensä flunssan hoidoksi riittää tarvittaessa lepo, riittävä juominen ja kivun hoito. Myös suolavedellä kurlaamista (teelusikallinen suolaa lasilliseen vettä) voi kokeilla. Terveillä aikuisilla ei ole aihetta rajoittaa fyysistä aktiivisuutta voinnin sallimissa rajoissa, kuumeisena tosin ei tule harrastaa hikiliikuntaa. Mahdollisen sairausloman tarve arvioidaan yksilöllisesti voinnin ja työnkuvan mukaan, nykyään omailmoituspoissaolo-oikeus on useilla työpaikoilla käytössä.

Tavallisessa flunssassa kostean höyryn hengittäminen irrottaa limaa hengitysteistä. Limaisessa yskässä liman irrottamiseen ja siten yskän helpottamiseen voi auttaa pulloon puhallus. Se on menetelmä, jolla tehostetaan keuhkojen tuulettumista ja irrotetaan limaa keuhkoputkista. Kun ilmaa puhalletaan letkun kautta pullossa olevaan veteen ja syntyy vastapaine, joka avaa kasaan painuneita pieniä keuhkoputkien haaroja (ks. tarkemmin Terveyskirjaston artikkeli).

Apteekeista on saatavilla erilaisia kurkkukipua helpottavia imeskelytabletteja, suihkeita ja suuvesiä. Myös kipulääkkeitä voi käyttää. Tällöin suositeltavin vaihtoehto on parasetamoli, joka sopii kaikenikäisille. Tarvittaessa myös tulehduskipulääkkeitä (ibuprofeeni ja ketoprofeeni) voi kokeilla, mikäli niiden käytölle ei ole esteitä. Nenäkannusta voi olla myös hyötyä nenän tukkoisuuden lievittämisessä. Käsien pesun tehostaminen epidemia-aikoina voi vähentää virusten leviämistä.

Tupakointi voi pitkittää flunssan kestoa. Tupakoinnin lopettaminen on paras yksittäinen teko, jonka ihminen voi tehdä terveytensä eteen. Tupakoinnin lopetuksella on paljon muitakin myönteisiä vaikutuksia. Tarvittaessa voit saada tupakasta lopetukseen tukea työterveyshuollosta ja omasta terveyskeskuksesta.

Jatkuva suurten C-vitamiiniannosten nauttiminen ei vähennä infektioiden määrää, mutta lyhentää ilmeisesti hieman oireiden kestoa. Sinkin käyttö ei vähennä infektioiden määrää, mutta imeskelytablettina annoksella ≥ 75 mg/vrk lyhentää oireiden kestoa n. vuorokaudella, kun hoito aloitetaan 24 tunnin sisällä oireiden alkamisesta. Käyttöön voi liittyä haittana vatsaoireita ja pahaa makua suussa.

 

Lähteitä ja lukuvinkkejä:

Aikuisten hengitystieinfektiot, Lääkärin käsikirja

Alahengitystieinfektiot (aikuiset) Käypä hoito

Tavallisesti käytetyillä yskänlääkkeillä ei ole tehoa flunssayskään

Pulloon puhallus -ohjeet

Nielurisatulehdus eli angiina – info

Yskänlääke auttaa – vai auttaako

Yskänlääkkeet flunssaan liittyvän yskän hoidossa aikuisilla. Vältä viisaasti – suositus