Työfysioterapeuttien suoravastaanotto on nyt täydessä vauhdissa

Työterveys Virran työfysioterapeutit ovat saaneet päätökseen suoravastaanottoon pätevöittävän koulutuksen.

Suoravastaanoton tavoitteena on nopeuttaa ja sujuvoittaa tule-asiakas virtojen kulkua ja hallintaa tehokkaammaksi. Fysioterapeuttien osaamista hyödynnetään asiakkaan parhaaksi, asiakkaat saavat hoidon nopeammin ja sairauspoissalot vähenevät. Suomen Fysioterapeuttien 13.12.2018 julkaistun selvityksen mukaan suoravastaanotto on käytössä jo yli 150 kunnassa. Asiakkaiden kokemukset suoravastaanottotoiminnasta ovat olleet myönteisiä.

Suoravastaanotto tarkoittaa sitä, että asiakas voi hakeutua akuutin tuki- ja liikuntaelinoireen vuoksi työfysioterapeutin vastaanotolle ilman käyntiä työterveyshoitajan tai työterveyslääkärin luona. Suoravastaanottokoulutus on antanut valmiudet asiakkaan tutkimiseen, erotusdiagnoosin tekemiseen, ohjaukseen sekä lääkehoidon ja sairasloman tarpeen arviointiin. Tarvittaessa käynnillä voidaan konsultoida lääkäriä mm. reseptilääkkeiden osalta, joten asiakas saa hoidettua asiansa yhdellä käynnillä. Kouluttajana olivat fysiatri Timo Pehkonen ja fysioterapeutti, OMT kouluttaja Pekka Anttila.

”Kun asiakkaalla ilmenee akuutti ( ei tapaturma) tuki-ja liikuntaelinvaiva tai pitempään vaivannut oire, joka ei ole jo työterveydessä hoidettavana, helpointa on kirjautua ensin oulunomahoito.fi palveluun ja valita sieltä Oma Työvirta. Tämän jälkeen asiakas täyttää nk. oirekartoittimen. Oirekartoittimesta löytyy oma kysely alaselkä-, lonkka-, polvi-, niska ja hartia-, olkapää-, kyynärpää- ja ranneoireille.  Oirekartoitin ei tee diagnooseja, vaan sen tehtävä on arvioida hoidon tarvetta. Toisin sanoen oirekartoitin kertoo asiakkaan vastauksiin perustuen, hyötyykö asiakas eniten itsehoidosta vai työfysioterapeutin tai lääkärin vastaanotosta. Mikäli hoitosuosituksena on varata suoravastaanottoaika työfysioterapeutille, avautuu asiakkaalle ohjelma, josta hän voi varata ajan. Vastaanottoajan saa yleensä jo muutaman päivän päähän”, kertoo työfysioterapeutti Maarit Kangas.

Kaikki tuki- ja liikuntaelinvaivojen oirekartoittimet ovat Oulun kaupungin, PPSHP:n, Lakeuden kuntien, Muhoksen kunnan ja Nordlabin työntekijöiden käytettävissä.