Vietetään talvipyöräilypäivää

Kanadassa alunperin lanseeratun Winter Bike to Work -päivän tarkoituksena on kannustaa pyöräilemään työ- ja koulumatkoilla ja viestiä samalla talvipyöräilystä leikkimielisellä kisavirityksellä höystettynä. Missä maassa pyöräillään talvella eniten? Käy merkitsemässä omat kilometrit kartalle.

Työterveys Virran vastaanottohoitaja Vappu Syrjä aloittaa työpäivät pyöräilemällä työmatkan Kempeleestä Ouluun. Näin hän on tehnyt jo monta vuotta. Matkalla on pituutta yhteen suuntaan 12 km.  Kysytäänpä Vapulta mikä saa hänen hyppäämään pyörän selkään kelillä kuin kelillä.

– Pyöräilen työmatkat mielelläni. Ajattelen, että se on omaa aikaa, en ajattele sitä varsinaisesti työmatkana. Ajan rauhallisesti ja vaihtelen välillä reittejä työpaikalle. Pyöräilemällä näkee mahtavasti eri vuodenajat ja haistaa luonnon tuoksut. Työmatkan poljen tavallisella vaihdepyörällä. Vapaa-ajalla pyöräilen maastossa sähköavusteisella maastopyörällä. Maastopyörällä pääsee sitten taas ihan erilaisille reiteille. Näin koronan aikaan olen tehnyt äitini kanssa pyörätreffejä. Äiti tulee minua vastaan kotimatkalla ja ajetaan sitten yhdessä jonkin matkaa ja rupatellaan ajankohtaiset kuulumiset.

– Työnantaja tukee turvallista työmatkapyöräilyä ostamalla nastarenkaat kolmen vuoden välein. Se on mahtava juttu ja arvostan sitä. Itse huolehdin sitten, että mulla on pyörässä valot sekä vaatteissa heijastamia, että näyn hyvin myös muille tiellä kulkijoille. Kaikille kevyen liikenteen kulkijoille toivoisin heijastimien käyttöä  ja pyöräilijöille tietenkin myös valojen käyttöä.