Lounastauolla pieni kävely ulkona virkistää loppupäivän

Ylen Työelämän haastattelussa 13.8.2018 Marjaan Sianoja kertoo siitä, kuinka tärkeää meille on muistaa pitää lounastauko niin, että emme tee silloin samalla töitä.

  • Sianoja toteaa, että kun lounastauko on omaa aikaa, palautuminen onnistuu parhaiten. Silloin jokaisella on vapaus päättää itse, miten taukonsa käyttää.
  • Ruokatauko katkaisee päivän ja silloin pitäisi olla aikaa mietiskellä ihan omia tai vaikka höpötellä työkaverin kanssa niitä näitä, toteaa Sianoja.

Marjaana Sianojan väitöstutkimuksessa The virtues of rest: Recovery from work during lunch breaks and free evenings sisälsi kyselyn lisäksi interventiotutkimuksen, johon osallistui noin sata tutkimusryhmän jäsentä. Osallistujilla oli mahdollisuus osallistua lounastauon aikana rentousharjoituksiin tai käydä itsekseen vartin puistokävelyllä. Tulokset osoittivat, että rentousharjoitusten tai puistokävelyn jälkeen keskittymiskyky oli iltapäivällä parempi.

  • Väsymyksen tunne kotiin lähtiessä oli myös vähäisempi kuin taukonsa perinteisellä tavalla viettäneillä, sanoo Sianoja.

Tutkimukseen on osallistunut yhteensä 2563 henkilöä. Tutkimuksessa oli mukana työntekijöitä, jotka työskentelivät koulutuksessa, julkisessa hallinnossa sekä media- ja informaatioteknologiassa.

Lue  koko julkaisu tästä: Lounastauot vähentävät työn kuormittavuutta