Kesä tulee ja allergia vaivaa

Aaron Scamihorn/Unsplash

Kesän korvilla nautitaan auringon lämpöisyydestä ja kukkaan puhkeavasta luonnosta. Usealle se kuitenkin tarkoittaa myös nenän tukkoisuutta, ärtyneitä silmiä, aivastelua ja kutisevaa kurkkua. Monelle allergiaoireista kärsiville on apua apteekista ilman reseptiä saatavista allergialääkkeistä.

Allergia tarkoittaa ihmisen kehon reagointia vaarattomiin yhdisteisiin, kuten siitepölyyn tai ruoka-aineisiin. Allerginen nuha on yleisin siitepölyallergian oire, ja oireet ovat hyvin samankaltaisia kuin tavallisessa nuhassa.

Työterveyslääkäri Johanna Saarela suosittelee aloittamaan allergialääkityksen jo hieman ennen siitepölykauden alkua. Tällöin oireet voivat iskeä päälle lievempinä, eikä olo ehdi huonontua niin kovasti.  Saarelan mukaan lieviin oireisiin kannattaa kokeilla ensimmäiseksi apteekin reseptivapaita valmisteita. Näitä ovat tabletteina käytettävät antihistamiinit, nenäsuihkeet sekä allergiasilmätipat.

-Mikäli allergialääkkeitä tarvitaan pidempään, useiden viikkojen tai kuukausien ajan, tai oireet ovat hankalat itsehoidosta huolimatta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle arvioon, Saarela sanoo. Osa allergialääkkeistä tulee asiakkaalle lääkärin reseptillä ostettuna hieman edullisemmaksi.

Mikäli potilas kärsii vaikeista allergiaoireista, olo on kurja ja työnteko vaikeaa allergialääkkeistä huolimatta, voidaan potilaan kanssa miettiä siedätyshoitojen mahdollisuutta. Nämä hoidot vaativat kuitenkin toimiakseen sitoutumista, sillä siedätyksessä käydään usean vuoden ajan.

Kesän pienet kiusaajat

Kesään kuuluu myös erilaiset ötökät. Punkeilta kannattaa suojautua maastossa liikkuessaan peittävällä vaatetuksella, lisäksi jokapäiväinen kehon tutkiminen punkkien varalta on suositeltavaa. Punkin purressa kannattaa seurata yleisvointia sekä iholla näkyviä muutoksia. Laajenevan punaisen ihottuman kehittyminen voi viitata borrelioositartuntaan, jota epäillessä kannattaa suunnata lääkäriin.

Tietyt alueet Suomessa ovat puutiaisaivokuumeen riskialueita. Tämä tarkoittaa että pieni osa (1-2%) alueen punkeista kantaa puutiaisaivokuumevirusta syljessään. Mikäli näillä alueilla oleilee pitkään, voi harkita taudilta suojaavaa rokotetta.

Ampiaisen pisto on yleensä melko harmiton, mutta osalle ihmisistä se aiheuttaa vaikeampia allergiaoireita. Usein ampiaisen pistäessä esimerkiksi käteen tai jalkaan saattaa esiintyä paikallista turvotusta, iholle nousee punoittava paukama, joka voi kutista ja olla kipeä. Oireet häviävät yleensä parissa päivässä.  Allergialääkkeet ja kylmähoito voivat helpottaa paikallisia oireita. Mikäli ampiaisen piston jälkeen ilmenee voimakasta ja laaja-alaisempaa turvotusta, nielun turpoamista tai hengityksen vaikeutumista, tulee soittaa pikimmiten yleiseen hätänumeroon. Päivystyksellinen arviointia pistosta suositellaan myös, jos pisto on suun tai kaulan alueella, pistoja on useampia tai kyseessä on pieni lapsi tai vanhus.