Inhottavat ja pelottavat punkit

Nadine Shaabana/UnsplashPunkit eli puutiaiset levittävät Suomessa ja Euroopassa kahta erilaista tautia, mutta suurin osa punkin puremista on harmittomia. Paras keino suojautua on pukeutua suojaavasti luonnossa liikkuessa, ja tarkastaa koko keho päivittäin punkkien varalta.

Puutiaisaivokuume (tai puutiaisaivotulehdus) on vakava tauti, johon on saatavilla rokote. Riski sairastua on kuitenkin hyvin pieni, ja rokotetta suositellaankin vain niille, jotka oleilevat pitkiä aikoja riskialueilla.

Puutiaisaivokuumeen aiheuttaa virus, joka siirtyy punkin purressa sen syljen kautta ihmiseen. Virus on hyvin harvinainen, ja tunnetuilla riskialueillakin vain noin 1-2 % punkeista kantaa sitä. Tämän lisäksi vain 10-30 % tartunnan saaneista saa varsinaisia oireita.

Puutiaisaivotulehduksen oireet voivat alkaa 4-28 vuorokauden kuluttua puremasta. Ensimmäiset oireet ovat yleensä kuumeilu ja yleinen huonovointisuus. Nämä oireet kestävät yleensä noin 4-7 päivää ja suurin osa infektioista päättyy tähän vaiheeseen, luoden kantajalleen pysyvän immuniteettisuojan tautia vastaan.

20-30 % infektioon sairastuneista saa varsinaisen aivokuumeen. Taudin kuolleisuus on pieni, mutta toipilasaika pitkä, ja suurelle osalle potilaista kehittyy pitkäkestoisia, jopa pysyviä keskushermosto-oireita kuten muisti- ja keskittymisvaikeuksia, kuulovaurioita, raajan halvauksia ja lihasheikkoutta.

Toinen punkkien levittämä tauti on hieman yleisempi Borrelioosi. Noin viidesosa punkeista kantaa sitä, ja harvoin tartunnan voi saada myös paarman tai muiden purevien ja pistävien hyönteisten kautta. Borrelioosia voidaan hoitaa onnistuneesti antibiooteilla, mutta sitä vastaan ei ole rokotetta.

Punkin purressa seuraa yleisvointia sekä iho-oireita

Mikäli punkin purema huomataan, tulee punkki irroittaa vetämällä se punkkipihdeillä irti. Puremakohta voi punoittaa ja olla hieman turvonnut muutaman päivän ajan, eikä tästä tarvitse huolestua. Mikäli iholla, joko puremakohdassa tai muualla, alkaa muodostua punaista laajenevaa ihottumaa, kannattaa hakeutua lääkäriin, jotta borrelioosi voidaan diagnosoida. Myös muista iho-oireita sekä yleisvointia kannattaa seurata.

Jos punkkia ei ole nähty kiinni, mutta epäilet puremaa, seuraa niin ikään oireita. Mikäli epäilee borrelioositartuntaa, kannattaa mieluummin käydä lääkärissä ajoissa, kuin odotella pitkään. Hoitamattomassa borrelioosissa 10-50 % potilaista saa myöhäisvaiheen oireita, jotka voivat olla vakavia. Näitä ovat erilaiset iho-, nivel-, hermo-, sydän-, lihas- ja silmäoireet. Yksi tavallinen myöhäisvaiheen oire on kasvohermohalvaus lapsilla ja nuorilla.

Kaupunkiympäristössä asfalttiteillä punkit eivät viihdy. Ne pitävät kotiaan sen sijaan kosteissa paikoissa rannikoilla, erityisesti aluskasvillisuudessa. Viime vuosina on huomattu punkkien olevan aktiivisena entistä pidempään, joten niihin kannattaa varautua maalis-huhtikuusta aina pysyviin pakkasiin saakka. Tänä aikana aina luonnossa oleilun jälkeen on hyvä tarkastaa koko vartalo niin, että kiinni purreet sekä irtonaiset punkit huomattaisi ja hävitettäisi. Myös kotieläimet tulisi tarkistaa huolellisesti.

Lähde: Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos (www.thl.fi)