Flunssan ja nuhan itsehoito-ohjeet

Flunssakauden jyllätessä on hyvä tutustua flunssan ja nuhan itsehoito-ohjeisiin. Lue, miten voit itse helpottaa oloasi ja edistää flunssan paranemista ja minkälaiset sairauspoissaolokäytännöt koskevat flunssan ja nuhan sairastamista.

Taudin kuva

Flunssa on ihmisen yleisin sairaus. Se on viruksen aiheuttama, itsestään paraneva tauti, jonka oireet kestävät keskimäärin 10-14 vuorokautta lääkityksestä riippumatta – tai siitä huolimatta. Kolmasosalla ihmisistä tavallisen flunssan oireet (ilman hoitoa vaativaa jälkitautia) kestävät lähes kolme viikkoa. Aikuisella yskä katsotaan pitkittyneeksi, jos se on kestänyt yhtäjaksoisesti yli 8 viikkoa.

Aikuisilla esiintyy keskimäärin 2 – 4 hengitystietulehdusta vuodessa, ajoittuen pääosin syksyyn, talveen ja kevääseen. Hengitystietulehduksen aiheuttajina on yli 200 eri virusta. Noin puolet kaikista flunssista on rinovirusten aiheuttamia ja syys-lokakuussa ne aiheuttavat jopa 90 % aikuisten hengitystietulehduksista.

Flunssan oireita ovat kurkkukipu, nuha, yskä, päänsärky ja/tai paineentunne poskissa. Aikuisilla flunssa on useimmiten kuumeeton tai siihen voi liittyä pientä lämpöä. Taudinaiheuttajasta riippuen oireet voivat vaihdella, mutta yleisimmän aiheuttajan, rinovirus-flunssan, oirekulku on tyypillinen. Tauti alkaa kurkkukivulla, joka on hallitseva oire ensipäivinä. Nenäoireet, kuten nuha, tukkoisuus ja paineentunne pahenevat asteittain ja yskää esiintyy usein 4.-5. päivän tienoilla. Noin viikossa oireet ovat jo selvästi vähentyneet ja taudin pahin vaihe on ohi. Flunssan jälkeen yskäoireita voi esiintyä useamman viikon ajan.

Flunssan yhteydessä esiintyy hyvin yleisesti oireita poskionteloiden alueella; paineentunnetta poskissa ja otsalla silmien yläpuolella. Nämä muutokset ovat viruksen aiheuttamia poskiontelon limakalvon tulehdusoireita ja menevät ohi itsestään yli 90 %:lla flunssan sairastavista 3 viikon aikana. Antibioottihoidolla ei voida hoitaa näitä muutoksia tai nopeuttaa niistä paranemista. Flunssan jälkeinen bakteerin aiheuttama poskiontelontulehdus (sinuiitti) kehittyy vain pienelle osalle aikuisista.

Itsehoito

Nuhakuumeen ja flunssan hoitoon ei ole paranemista jouduttavaa hoitoa, mutta sen oireita voidaan lievittää lääkkein sekä levolla. Oloa voi helpottaa tulehduskipulääkkeillä (esimerkiksi ibuprofeenilla) tai kuumetta alentavilla kipulääkkeillä (esimerkiksi parasetamolilla).

Ilman reseptiä saatavia nenää avaavia suihkeita voi kokeilla, mutta näitä valmisteita saa yleensä käyttää vain 5-7 päivän ajan. Paikallisesti ja systeemisesti käytettävät nenän tukkoisuutta vähentävät valmisteet eivät nopeuta paranemista. Ne voivat kuitenkin helpottaa särkyä ja paineen tunnetta sivuonteloissa sekä vähentää limaneritystä. Nenäkortisoni voi lievittää nenän limakalvojen turvotusta, paineen tunnetta ja nenän tukkoisuutta. Nenäkortisonituotteita saa apteekista ilman reseptiä (esim. Flixonase, Beclonasal Aqua, Beconase, Mommox). Nenäkortisonia voi käyttää esim. 2-3 viikon kuurina nuhan ensioireista.

Antihistamiineista on hyötyä limakalvo-oireiden helpottamisessa allergista nuhaa sairastavilla.

Osa ihmisistä saa nuhaoireisiin apua nenäkannun (sarvikuonokannun) käytöstä. Kannun saa ostettua ilman reseptiä apteekista ja siihen voi itse kotona valmistaa merisuolasta (ei saa sisältää jodia) suolaveden, jolla voi itse huuhdella nenäänsä. Tämä voi parantaa nenän värekarvatoimintaa, huuhtoa limakalvoilta ylimääräisiä taudinaiheuttajia pois sekä auttaa liman irrottamisessa. Joidenkin ihmisten kohdalla on toistuvat poskiontelotulehduskierteet saatu katkaistua nenäkannun käytöllä nuhien yhteydessä.

Sairauspoissaolo

Mikäli oireet ovat voimakkaat tai olet sellaisissa työtehtävissä, että ne haittaavat työntekoa, voit olla pois omailmoituksella työantajastasi riippuen 1-7 päivää. Ota siinä tapauksessa yhteyttä omaan esimieheesi. Useiden työnantajien työterveyshuollon sopimus ei kata käyntejä työterveyshuollossa normaalin akuutin flunssan tai nuhan yhteydessä omailmoituspoissaolon aikana. Tarkasta oman työnantajasi työterveyshuollon sopimus.

Jos oireesi pitkittyvät yli omailmoituspoissaolo-oikeuden, jatkuvat hankalina itsehoidosta huolimatta tai sinulla on perussairauksia (esim. keuhkoahtaumatauti, astma tai käytössä biologinen lääkitys tai tablettikortisonilääkitys), jotka voivat vaikuttaa taudin kulkuun, ota tarvittaessa yhteyttä työterveyshuollon ajanvaraukseen tai viikonloppuna päivystykseen.

Mikäli epäröit, riittääkö omahoito, täytä flunssan Oirekartoitin Oma Työvirrassa, josta saat jatkohoito-ohjeet. Palveluun kirjautuminen vaatii pankkitunnukset.

 

Lähteet:

Johanna Saarela, työterveyslääkäri, yleislääketieteen erikoislääkäri, Työterveys Virta Oy

Terveyskirjasto

Sivuontelotulehdus Käypä hoito –suositus

Lääkärin käsikirja