Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta

Koronavirus (COVID-19)

Koronavirusepidemian tilanne on muuttunut ja tartuntariski on suurentunut.

Olipa sitten kyseessä kausi-influenssa, RS-virus tai koronavirus, tärkeintä on huolehtia omasta käsi- ja yskimishygieniasta.

Luotettavaa tietoa koronavirukseen liittyen löydät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koronavirussivustolta.

Miten toimit, jos sinulla on hengitystieinfektion oireita?

Jos sinulla on hengitystieinfektion oireita (nuha, yskä, kurkkukipu, lihassärky tai kuume) ja oireesi ovat lievät etkä kuulu koronainfektion riskiryhmään, voit levätä ja sairastaa rauhassa kotona kunnes oireesi loppuvat.  Voit tarkistaa täältä, kuulutko riskiryhmään.

Koronavirusinfektion kaltaisia oireita aiheuttavat myös tavanomaiset flunssavirukset ja influenssavirus. Noudata hengitystieinfektion kotihoito-ohjeita.

Lievissä tapauksissa koronavirustestejä ei tehdä, ja valtaosa sairastuneista toipuu kotihoidolla. Tutustu koronavirustaudin kotihoito-ohjeisiin.

Jos sinulla on kysyttävää työpaikkasi poissaolokäytännöistä tai etätyöhön liittyvistä asioista, käänny ensisijaisesti työnantajasi puoleen.

Milloin ja mihin otan yhteyttä koronavirukseen liittyen?

Seuraa Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen ohjeistuksia siitä, milloin on hakeuduttava terveydenhuollon palveluihin. Ohjeistukset löydät THL:n sivuilta.

THL on määritellyt kriteerit, joiden perusteella mahdollisia koronavirusnäytteitä otetaan.

Jos tarvitset neuvontaa ja ohjausta koronavirukseen liittyen:

  • Oululaiset voivat soittaa Oulun kaupungin koronavirusneuvonnan numeroon 08 558 41414. Numero palvelee maanantaista torstaihin kello 8–16 ja perjantaisin kello 8–15.
  • Työterveys Virran puhelinpalvelu palvelee maanantaista torstaihin kello 8-16 ja perjantaisin kello 8-15 numerossa 010 197 017. PPSHP-asiakkuuden numero 0400 197 040.
  • Iltaisin ja viikonloppuisin koronavirusneuvontaa saat soittamalla Oulun yliopistollisen sairaalan ympärivuorokautisesti palvelevaan neuvontanumeroon, puh.  08 315 2655.

Hätätapauksissa soita hätänumeroon 112.

Taudin leviämisen hidastamiseksi on tärkeää, että soitat aina ennen vastaanotolle tai päivystykseen hakeutumista.

Epäiletkö koronavirustartuntaa tai sille altistumista?

Ennen omaan terveyskeskukseen tai päivystyksen neuvontanumeroon soittamista voit selvittää koronavirustartunnan todennäköisyyttä Terveyskylän koronabotilla tai tehdä Omaolo-palvelun koronavirusoirearvion. Terveyskylän koronabotista saat myös psyykkistä tukea lievittämään koronaviruksen aiheuttamaa huolta.